Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Το Top Ten των αιθέριων ελαίων - #1 Λεβάντα

Image courtesy of Morguefile.com

Λεβάντα, η αγαπημένη. Και να σκεφτεί κανείς πως πριν μερικά χρόνια δεν την ήθελα καθόλου, μέχρι που αγαπημένη φίλη (Βασιλική ακούς;) μου χάρισε ένα χειροποίητο σαπούνι λεβάντας. Και γεννήθηκε ένας έρωτας μεγάλος...

Η Αλπική λεβάντα (Lavandula Angustifolia η λατινική της ονομασία) έχει ένα χαρακτηριστικό και άνθινο άρωμα. Παράγεται από την απόσταξη των ανθών του φυτού. Προσοχή μόνο μην την μπερδέψετε με την λεβαντίνη (Lavandin), συγγενές φυτό με πιο ήπιο άρωμα και χωρίς θεραπευτικές ιδιότητες. Τσάμπα κόπος δηλαδή, ούτε τον σκόρο δεν διώχνει! 

Έχει χαλαρωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Διώχνει την ένταση και χρησιμοποιείται κατά του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Είναι εκπληκτική σε περιπτώσεις ναυτίας, πονοκεφάλου και αϋπνίας. 1-2 σταγόνες στο μαξιλάρι σας και θα με θυμηθείτε!   

Έχει επουλωτικές, αναλγητικές, αντισηπτικές και αντιιικές ιδιότητες και για αυτό χρησιμοποιείται σε πληγές και ουλές, κοψίματα και καψίματα. Ιδανική για δερματίτιδα, ψωρίαση και ψείρες. Χρησιμοποιήστε την επίσης για να ανακουφίσετε την ενοχλητική φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων, αλλά και για ταχύτερη θεραπεία του σημείου. Θεωρείται επίσης «γυναικείο» έλαιο, καθώς ενδείκνυται για τους πόνους της περιόδου και άλλα γυναικολογικά προβλήματα, έχοντας αντισπασμωδικές ιδιότητες. Βοηθάει στην κατακράτηση υγρών και σε πόνους μυών. Τέλος, αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντισκορικά και αντικουνουπικά.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι από τα πιο ασφαλή έλαια και δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα στο δέρμα, ειδικά σε περιπτώσεις εγκαύματος ή πληγής. 

Λέξεις κλειδιά: Άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία
                    Ουλές, καψίματα, δερματικές παθήσεις
                    Πονοκέφαλος, ναυτία
                    Έντομοαπωθητικό
                    Γυναικολογικά προβλήματα, πόνοι μυών

Ακόμα και αν στην αρχή το ιδιαίτερο άρωμα της αλπικής λεβάντας μπορεί να σας ξενίσει, θα την λατρέψετε για τον ήρεμο ύπνο και το όμορφο δέρμα που θα σας προσφέρει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!