Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Το Top Ten των αιθέριων ελαίων - #2 Ρωμαϊκό Χαμομήλι

Image courtesy of MorgueFile.com

Χαμομήλι, το ταπεινό λουλούδι του αγρού με τις απίθανες ιδιότητες! Θυμηθείτε απλά πόσες φορές ήπιαμε χαμομήλι για να ηρεμήσουν τα νεύρα μας ή να περάσει το κρυολόγημα. Και όλοι βάλαμε κομπρέσες σε κόκκινα από επιπεφυκίτιδα μάτια. 

Το ρωμαϊκό χαμομήλι (Chamaemelum Nobile η λατινική του ονομασία) έχει ένα γνώριμο άνθινο και γλυκό άρωμα. Το γερμανικό χαμομήλι (Matricaria Chamomilla – τώρα καταλαβαίνετε γιατί σας δίνω τις λατινικές ονομασίες φαντάζομαι) παράγεται από διαφορετική ποικιλία του ίδιου φυτού. Έχει και αυτό παρεμφερείς θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά εδώ θα αναφερθούμε μόνο στο ρωμαϊκό.

Το χαμομήλι έχει αναλγητικές, αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές του οι ιδιότητες το καθιστούν τέλειο έλαιο για την αντιμετώπιση πόνων και αρθρίτιδας ενώ είναι εξαιρετικό για κάθε ενόχληση και λοίμωξη στον λαιμό. Είναι αγαπημένο έλαιο για τους πόνους της περιόδου και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ενώ είναι και εμμηνορραγικό. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αλλεργική ρινίτιδα, γενικότερες αλλεργίες και το άσθμα, ενώ είναι το καλύτερο αιθέριο έλαιο για δερματικές αλλεργίες, εξανθήματα, ακμή και ξηροδερμία. 

Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι ένα εξαιρετικό καταπραϋντικό και κατευναστικό, καθώς τονώνει το πνεύμα και ταυτοχρόνως ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Είναι κατάλληλο για παιδιά, όταν αυτά γίνονται νευρικά, ανυπόμονα και ευερέθιστα.

Το αιθέριο έλαιο του ρωμαϊκού χαμομηλιού έχει συγκεκριμένες αντενδείξεις. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί στη εγκυμοσύνη, καθώς είναι εμμηνορραγικό και ενδέχεται να προκαλέσει μέχρι και αποβολή. Επιπλέον, υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο φυτό και δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουν.

Λέξεις κλειδιά: Κατάθλιψη, νευρικότητα  
                    Εξανθήματα, δερματίτιδα, ξηροδερμία, ακμή
                    Αλλεργίες, ρινίτιδα, άσθμα
                         Πόνοι περιόδου, εμμηνόπαυση, κοιλιακοί πόνοι
                    Πόνοι μυών, αρθρίτιδα 


Extra tip: Αν το μωρό σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί, βράστε λίγο χαμομήλι και βάλτε το κοντά στο κρεβατάκι του... όνειρα γλυκά στο μωρό, καλή ηρεμία σε εσάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!