Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

To Top Ten των αιθέριων ελαίων - #4 Λεμόνι

Image courtesy of MasterIsolatedImages/FreeDigitalPhotos.net


Ένα από τα πιο αγαπημένα μου έλαια. Έχω πάντα μαζί μου ένα μπουκαλάκι για να με τονώνει στην δουλειά, ενώ βοηθάει στην συγκέντρωση και την λήψη αποφάσεων (προβλέπω να γίνεται μόδα το «σνιφάρισμα» λεμονιού στο γραφείο!)

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού (Citrus Limonum) παράγεται από την ψυχρή έκθλιψη της φλούδας του φρούτου. Έχει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητικές ιδιότητες, ενώ είναι το καλύτερο τονωτικό και διουρητικό έλαιο. Για αυτές του τις ιδιότητες χρησιμοποιείται για την τόνωση του κυκλοφορικού καθώς προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος, την μείωση της πίεσης ενώ παράλληλα τονώνει το ανοσοποιητικό. Έχοντας την ιδιότητα να μειώνει τις τοξίνες, είναι εξαιρετικό έλαιο για την δυσπεψία, περιόδους αποτοξίνωσης και φυσικά για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι κατάλληλο κυρίως για λιπαρό δέρμα και μαλλιά. Αντιμετωπίζει την ακμή αλλά και δερματικές παθήσεις όπως στοματικά έλκη και έρπητα. Τέλος, είναι το αιθέριο έλαιο που θα χρησιμοποιήσετε σε όλα σας τα σπιτικά απορρυπαντικά, καθώς είναι εξαιρετικό και ισχυρό καθαριστικό και αποσμητικό.

Το αιθέριο έλαιο αυτό είναι εξαιρετικά φωτοτοξικό. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται στο δέρμα πριν την έκθεση στον ήλιο - όσο σύντομη κι αν είναι αυτή. Μπορεί να δημιουργήσει από ερεθισμό και πανάδες μέχρι ελαφρύ έγκαυμα (σας τρόμαξα αρκετά; Καλύτερα τρομαγμένος, παρά καμένος, σωστά;)

Λέξεις κλειδιά: Κυκλοφορικό, δυσπεψία 
                    Αποτοξίνωση, κυτταρίτιδα
                    Λιπαρό δέρμα και μαλλιά, ακμή
 Στοματικά έλκη, έρπητας
                    Καθαριστικό, αποσμητικό


Θα το αγαπήσετε για την φρέσκια μυρωδιά του, θα το λατρέψετε για τις ιδιότητες του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!