Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το Top Ten των αιθέριων ελαίων - #7 Μέντα

Image courtesy of paytai/FreeDigitalPhotos.net

Μέντα δροσερή, ένα αιθέριο έλαιο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολυμηχάνημα», καθώς χρησιμοποιείται για πλήθος ενδείξεων. Το έλαιο της μέντας (με λατινική ονομασία Mentha Piperita), εξάγεται από ολόκληρο το φυτό λίγο πριν αυτό ανθίσει. Κατά την μυθολογία, η Μίνθη (ή Μένθη) ήταν νύμφη που προσπάθησε να αποπλανήσει τον Πλούτωνα και τότε η Περσεφόνη την μεταμόρφωσε σε φυτό.

Το αιθέριο έλαιο μέντας έχει αντιπυρετικές, αντισηπτικές και αποσυμφορητικές ιδιότητες, καθιστώντας το εξαιρετικό έλαιο για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων. Αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα του αναπνευστικού, όπως βήχα, βουλωμένη μύτη καθώς και βρογχίτιδα και πνευμονία. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν ακόμα και για την αντιμετώπιση της φυματίωσης και της χολέρας, καθώς η αντισηπτική του δράση είναι τόσο μεγάλη που καθαρίζει τον αέρα στον χώρο που βρίσκεστε. 

Η μέντα είναι το καλύτερο αιθέριο έλαιο για την αντιμετώπιση έντονων πονοκεφάλων, ακόμα και για ημικρανίες καθώς έχει ισχυρή αναλγητική και αντισπασμωδική δράση. Είναι κατάλληλο για μυϊκούς πόνους, νευραλγίες και ρευματισμούς. Χρησιμοποιήστε το επίσης για πνευματική κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης και για να ενισχύσετε την πνευματική σας διαύγεια. 

Τέλος, το αιθέριο έλαιο της μέντας βοηθάει αποτελεσματικά σε περιπτώσεις ναυτίας, ιλίγγου και λιποθυμίας. Χρησιμοποιήστε το επίσης σε περιπτώσεις δυσπεψίας, κολικού αλλά και σπαστικής κολίτιδας. (Σας είπα, είναι «πολυμηχάνημα»!)  

Σε ότι αφορά το δέρμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε κοκκινίλες, ηλιακά εγκαύματα και διάφορες φλεγμονές του δέρματος με αντιφλογιστική, αντικνησμώδη και δροσιστική επίδραση. Ακόμα πιο χρήσιμο είναι στην περίπτωση των κουνουπιών: ετοιμάστε ένα δυνατό λάδι (~7%) με έλαιο μέντας και βάλτε μία σταγόνα στο τσίμπημα. Θα ξεχάσετε οποιοδήποτε αντιισταμινικό χρησιμοποιούσατε μέχρι σήμερα! 

Το έλαιο αυτό παρόλο που δεν είναι τοξικό ή ερεθιστικό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ κοντά στα μάτια. Επιπλέον, δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 7 ετών (τα κάνει υπερδραστήρια) και πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του το βράδυ - δεν θα κοιμηθείτε. (Με τίποτα). Τέλος, επειδή έχει κάποιες εμμηναγωγικές ιδιότητες είναι απαγορευτικό κατά την εγκυμοσύνη αλλά και τον θηλασμό, καθώς ανακόπτει την παραγωγή γάλακτος. Και, απαγορεύεται η χρήση του από άτομα που λαμβάνουν ομοιοπαθητική αγωγή. 

Λέξεις κλειδιά: Κρυολόγημα, πυρετός, βήχας, βουλωμένη μύτη
                    Πονοκέφαλος, ημικρανία, νευραλγία, πόνοι μυών
                    Πνευματική διαύγεια και τόνωση
                    Ναυτία, ίλιγγος, λιποθυμία 
                    Δυσπεψία, κολικός, κολίτιδα
                    Ηλιακό έγκαυμα, κοκκινίλες, κνησμός
                    Κουνούπια, μυρμήγκια

Extra tip: Μυρμήγκια, ζωύφια και άλλα «χαριτωμένα» πλάσματα μπουκάρουν απρόσκλητα στο σπίτι σας; Βάλτε σε ένα βαμβάκι λίγες σταγόνες μέντα και τοποθετήστε το στα σημεία «εφόδου». Καθαρίσατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!