Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

To Top Ten των αιθέριων ελαίων - #8 Δεντρολίβανο

Image courtesy of MorgueFile.com


Αγαπημένο θεραπευτικό βότανο από αρχαιοτάτων χρόνων, το δεντρολίβανο χρησιμοποιούνταν για τόνωση του πνεύματος, τον εξαγνισμό της ψυχής και τον καθαρισμό του αέρα. Οι φοιτητές στην αρχαία Ελλάδα φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο, ενώ η ορθόδοξη εκκλησία το χρησιμοποιεί για τον αγιασμό του αέρα. Στον μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της πανούκλας ενώ στα νοσοκομεία καιγόταν για τον καθαρισμό του αέρα, ιδιαίτερα σε περιόδους επιδημιών.

Οι ιδιότητες του αιθέριου ελαίου δεντρολίβανο (Rosmarinus Officinalis) διαφοροποιούνται κάπως από αυτές του βοτάνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το αιθέριο έλαιο παράγεται από την απόσταξη με ατμό των λουλουδιών του φυτού, ενώ το βότανο προέρχεται από τα φυλλαράκια. Εδώ, φυσικά, θα ασχοληθούμε μόνο με το αιθέριο έλαιο.  

Το έλαιο λοιπόν είναι ένα ισχυρό τονωτικό του εγκέφαλου και του νευρικού συστήματος. Βοηθάει στον πονοκέφαλο καθώς έχει και αναλγητικές ιδιότητες, στην συγκέντρωση και βελτιώνει την μνήμη. Φήμες λένε πως βοηθάει και στην εξάλειψη των συμπτωμάτων hangover, αλλά δεν έχω προσωπική άποψη (ακόμα τουλάχιστον!) 

Το έλαιο αυτό είναι επιπλέον εξαιρετικό για την αντιμετώπιση πεπτικών και εντερικών προβλημάτων, όπως δυσπεψία, διάρροια και κολίτιδα. Με στυπτικές, αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες είναι επίσης ιδανικό για υπατικά προβλήματα (αντιμετωπίζει ακόμα και ίκτερο) και χρησιμοποιείται γενικά για την τόνωση του ύπατος. Επιπλέον, έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες καθιστώντας το τέλειο έλαιο για αντιμετώπιση κατακράτησης υγρών, της τόνωσης του λεμφικού και της γενικότερης αποτοξίνωσης του οργανισμού, βοηθώντας παράλληλα και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. 

Διαθέτοντας αποχρεμπτικές ιδιότητες, είναι πολύ αποτελεσματικό στα κρυολογήματα, στον «παραγωγικό» βήχα και αντιμετωπίζει την καταρροή και την ιγμορίτιδα. Τέλος, χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την κακή κυκλοφορία του αίματος και για την αρτηριοσκλήρωση.

Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο είναι ιδανικό για τα μαλλιά, καθώς ευνοεί την ανάπτυξη της τρίχας, αντιμετωπίζει την τριχόπτωση και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό με τα προβλήματα του δέρματος του κεφαλιού, όπως την πιτυρίδα και την ξηροδερμία. 

Το έλαιο αυτό πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με υψηλή πίεση, καθώς και από άτομα που πάσχουν από επιληψία. Επειδή περιέχει κάποιο ποσοστό καμφοράς συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ακολουθείτε ομοιοπαθητική αγωγή. 

Λέξεις κλειδιά: Νευρικό σύστημα, συγκέντρωση, μνήμη
                    Υπατικά προβλήματα, τονωτικό συκωτιού
                    Κατακράτηση υγρών, λεμφικό, αποτοξίνωση, παχυσαρκία
                    Κρυολόγημα, καταρροή, ιγμορίτιδα
                    Εντερικά προβλήματα, δυσπεψία, κολίτιδα
                    Κυκλοφορικό, αρτηριοσκλήρωση
                    Ανάπτυξη μαλλιών, τριχόπτωση, πιτυρίδα

Εξαιρετικό, δεν νομίζετε;               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!