Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Σκέψεις, μύθοι και παρατηρήσεις για τα αιθέρια έλαια

Image courtesy of JohnKasawa/FreeDigitalPhotos.net

Επειδή τα ματάκια μου βλέπουν διάφορα (και γυρίζουν ανάποδα), θα ήθελα να σας πω τα εξής:

1. Τα λουλούδια ΔΕΝ δίνουν αιθέρια έλαια. Δεν υπάρχει αιθέριο έλαιο, πχ γαρδένιας, μαργαρίτας, βιολέτας και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν ΜΟΝΟ το γιασεμί, το τριαντάφυλλο (ρόδο) και το ylang-ylang. Αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα, το χαμομήλι, το δεντρολίβανο και το neroli παράγονται από το ανθισμένο μέρος του φυτού/βοτάνου. Ένας γρήγορος και "μπακάλικος" τρόπος να το θυμάστε είναι ο εξής: θα τρώγατε μαργαρίτα; Όχι (Ελπίζω δηλαδή!). Θα τρώγατε φασκόμηλο; Ναι.

2. Τα φρούτα ΔΕΝ δίνουν αιθέρια έλαια. Μυρωδιές όπως πράσινο μήλο, φράουλα, πεπόνι κ.ο.κ. είναι τεχνητά αρώματα ή εκχυλίσματα και όταν είναι τα δεύτερα διευκρινίζεται (και πάλι, θέλει μια μικρή προσοχή). Εξαίρεση αποτελούν τα εσπεριδοειδή που παράγονται από την φλούδα του φρούτου, πχ πορτοκάλι, λεμόνι.

3. Σε ότι αφορά το αιθέριο έλαιο πικραμύγδαλο, δύο τινά ισχύουν: ή είναι τεχνητό άρωμα, ή ο έμπορος έχει προηγούμενα μαζί σας και θέλει να σας δολοφονήσει! Η ποσότητα υδροκυανίου που περιέχει δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και επιφέρει τον θάνατο.

4. Τα αιθέρια έλαια δεν έχουν όλα την ίδια τιμή! Δεν είναι "ότι πάρεις εκατό". Η τιμή εξαρτάται από την διαδικασία παραγωγής, την απόδοση του κάθε φυτού αλλά και την σπανιότητα του φυτού. Να είστε πολύ υποψιασμένοι λοιπόν όταν πχ το λεμόνι έχει την ίδια (ή παραπλήσια) τιμή με το ylang-ylang.

5. Τα αιθέρια έλαια τα διαλύουμε πάντα σε φυσικά λάδια (πχ αμυγδαλέλαιο, βερυκοκέλαιο, έλαιο από κουκούτσι σταφυλιού, jojoba). Γιατί είδα συνταγή με αιθέριο έλαιο σε baby oil και μου ήρθε σκοτοδίνη...

Για οποιαδήποτε απορία, ρωτήστε με! Με μήνυμα εδώ ή στο mail μου. Θα σας απαντήσω όσο πιο άμεσα μπορώ 

2 σχόλια:

  1. Τι εννοουμε τεχνητα αιθερια ελαια και αν μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε καλυντικα.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχουν τεχνητα αιθερια ελαια. Αυτα ειναι αρωματα που εχουν δημιουργηθει σε εργαστήρια. Αν με τον ορο ξαλλυντικα εννοεις τα φυσικα καλλυντικα τοτε δεν θα τα χρησιμοποιησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!