Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αιθέριο έλαιο Φασκόμηλο

Image courtesy of MorgueFile.com

Το γνωστό μας φασκόμηλο είναι το επόμενο έλαιο που θα δούμε με λεπτομέρειες. Είναι αγαπημένο ελληνικό φυτό με πολλές χρήσεις και εφαρμογές, ενώ θεωρούνταν «πολυφάρμακο» από τους αρχαίους Έλληνες – είχε εκθειαστεί από τον Ιπποκράτη. Η ονομασία του άλλωστε (Salvia Officinalis) προδίδει την θεραπευτική του δράση (Salvia από το λατινικό salvare που μεταφράζεται ως «αυτό που σώζει»). Προέρχεται από τα φύλλα του φυτού με απόσταξη.

Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες, ενώ είναι ένα ισχυρό εμμηναγωγικό. Εξισορροπεί τις γυναικείες ορμόνες και βοηθάει αποτελεσματικά σε κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με την περίοδο, την εμμηνόπαυση αλλά και την γυναικεία υπογονιμότητα.

Το φασκόμηλο έχει επίσης αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα είναι και δυνατό καθαρτικό και αποσμητικό. Αποτελεί εξαιρετικό τονωτικό για το λεμφικό, αδενικό και ουροποιητικό σύστημα καθώς και για το νεφρά και το συκώτι. Επιπλέον βοηθάει την πέψη και χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει έλλειψη όρεξης ή νευρική ανορεξία.

Σε ότι αφορά το δέρμα, το φασκόμηλο βοηθάει σε περιπτώσεις έλκους, πληγών και δερματίτιδας, ενώ παράλληλα μικραίνει και συσφίγγει τους πόρους. Τέλος, είναι αποτελεσματικό σε τσιμπήματα εντόμων.

Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλο είναι ένα από τα πιο δυνατά που υπάρχουν και η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή και σύνεση. Χαρακτηρίζεται «oral toxin», δηλαδή τοξικό εάν ληφθεί εσωτερικά. Υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σπασμούς. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση κατά την εγκυμοσύνη και την γαλουχία – καλό θα ήταν να αποφύγετε ακόμα και το αφέψημα. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από υπέρταση και επιληψία. Μπορείτε να δοκιμάσετε το φασκόμηλο Salvia Sclarea εάν σας ανησυχούν οι αντενδείξεις του γνήσιου φασκόμηλου. Έχει παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες χωρίς να είναι τοξικό. 

Λέξεις κλειδιά: Εμμηναγωγικό, πόνοι περιόδου, υπογονιμότητα
                    Λεμφικό, συκώτι, νεφρά
                    Νευρική ανορεξία
                    Εφίδρωση, κακοσμία

Extra tip: Έχετε πρόβλημα έντονης εφίδρωσης, κακοσμίας ιδρώτα ή στόματος; Πιείτε φασκόμηλο και θα με θυμηθείτε!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!