Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Το Top Ten των αιθέριων ελαίων - #10 Πορτοκάλι

Image courtesy of MorgueFile.com

Τελευταίο στην λίστα μας, το ταπεινό και αγαπημένο πορτοκαλάκι από την φλούδα του οποίου παράγεται με ψυχρή έκθλιψη ένα από τα πιο αρωματικά και ανυψωτικά αιθέρια έλαια (Citrus Sinensis, για αν μην ξεχνιόμαστε!). Έχει ένα έντονο κίτρινο, έως πορτοκαλί χρώμα, διαφορετικό από των υπολοίπων αιθέριων ελαίων. 

Το έλαιο πορτοκάλι είναι με διαφορά το πιο ανυψωτικό! Με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, έντονες όσο το άρωμα του, φέρνει χαρά και ευτυχία - κυριολεκτικά! Είναι επίσης ιδιαίτερα βοηθητικό για τον βραδινό ύπνο των παιδιών. 

Η δεύτερη ιδιότητα του είναι είναι η τόνωση του ανοσοποιητικού, καθιστώντας το ιδανικό για την πρόληψη αλλά και την θεραπεία της γρίπης και του κρυολογήματος. Επιπλέον τονώνει και ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, και βοηθάει σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών και στην παχυσαρκία, καθώς έχει και διουρητικές ιδιότητες.

Με αντισηπτικές, αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι το καλύτερο έλαιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του στομάχου ειδικά όταν αυτά έχουν ψυχο-σωματικά αίτια. Ιδανικό για δυσπεψία, νευρογενή γαστρίτιδα και δυσκοιλιότητα. 

Στο δέρμα έχει την εξής ευεργετική ιδιότητα: προάγει την παραγωγή κολλαγόνου κάνοντας το δέρμα ελαστικό και όμορφο. Κατάλληλο και για πιο ώριμες και ξηρές επιδερμίδες, χρησιμοποιήστε το και θα δείτε το δέρμα σας να γίνεται πιο υγιές και όμορφο μέρα με την μέρα! 

Κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, είναι πως το αιθέριο έλαιο πορτοκάλι είναι φωτοτοξικό και θα πρέπει να αποφεύγεται η όποια έκθεση στον ήλιο μετά την χρήση του. Θεωρείστε το «βραδινό» έλαιο και θα είστε εντάξει.

Λέξεις κλειδιά: Αντικαταθλιπτικό, ανυψωτικό, χαρά
                    Ανοσοποιητικό
                    Λεμφικό, αποτοξίνωση, κατακράτηση υγρών
                    Στομάχι, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα
                    Παραγωγή κολλαγόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι δεκτό, αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο. Παρακαλώ πολύ όχι greeklish!